سرانجام افغانستانِ اوباما در دولت ترامپ
آیا میلیاردر پرآوازه تجارت که اکنون از گمنامی در سیاست به فرد اول امریکا بدل شده، همچنان تمام افغانستان را تروریست می داند و یا به مقابله با طالبانی می رود که قرار بود همان 15 سال قبل نابود شوند؟
به گزارش شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpaper)، با پیروزی دونالد ترامپ در امریکا که عقاید نژاد پرستانه وی همچنان که جنجال برانگیز بود برای مسلمان و بخصوص مردم مکزیک آینده مبهمی در این کشور رقم می زند، سوی دیگری هم دارد: تا چه اندازه ترامپ می تواند بر تغییر سیاست امریکا نقش داشته باشد؟
انتخابات امریکا از آن جهت برای مردم به رویدادی مهم بدل شد که این کشور نقش کلیدی در تحولات و حضور نظامی در افغانستان دارد، هرچند که در تمامی مناظره ها و تبلیغات انتخاباتی نامی از افغانستان برده نشد.
با توجه به این روند، گمان می رفت که افغانستان دیگر برای امریکا به فراموشی سپرده شده و سوریه، ایران، عراق و داعش موضوعاتی هستند قابل بحث برای نامزدان اما نمی تواند همه واقعیت باشد، زیرا کشور همچنان درگیر با طالبان است و نظامیان این کشور مستقر در خاک افغانستان.
سفیر امریکا در افغانستان همزمان با اعلام تدریجی انتخابات این کشور در سفارت کابل تاکید کرد که عدم تمرکز بر مسایل افغانستان در مبارزات انتخاباتی دو نامزد به معنای فراموشی افغانستان نیست و روابط دو کشور با هر تغییری همچنان مستحکم و پایدار باقی خواهند ماند.
کینلی با اشاره به نشست های وارسا و بروکسل، عنوان کرد که امریکا در هر شرایطی تعهدات تازه در این نشست ها را در قبال افغانستان ادامه می دهد.
با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری بیش از هر زمانی بر نگرانی موضع این کشور، متفاوت از دموکرات ها افزود و عقاید تند وی نسب به افغانستانی که به حمایت های مالی و نظامی امریکا وابسته است، سایه افکند.
افغانستان که در انتخابات سال 2008 و 2012 در کمپین های انتخاباتی اوباما موضوع جنجالی بود حال با وجود پایان یافتن ماموریت نظامی امریکا در افغانستان به نظر نمی رسد که هیچ اختلافی میان سیاستمداران امریکایی در این مورد وجود داشته باشد.
ترامپ که در ابتدای تبلیغات انتخاباتی منتقد تداوم ماموریت امریکا در افغانستان بود پس از مدتی در جهت حمایت از این طرح تغییر کرد و گمان می رود ترامپ نخواست با انتقاد شدید از جنگ افغانستان، هم حزبی خود، بوش رییس جمهور سابق را نشانه گیرد.
از سوی دیگر سیاست حمایت استراتژیک از نیروهای امنیتی افغانستان همچنان که برای امریکا منافع امنیتی دارد به کنترل طالبانی می انجامد که اگر در کشور به قدرت برسند، تهدیدی بالقوه تروریستی برای واشنگتن است.
هر چند که ترامپ حمایت خود را از تمرکز بر ماموریت ضد تروریستی امریکا در افغانستان اعلام کرده و عقیده ای به بازسازی کشور ندارد اما باید به این نکته توجه کرد، بدون دولت سازی چگونه می توان در مقابله با گروه تروریستی چون طالب و داعش موفق بود.
برخلاف باور عمومی، رییس جمهور در امریکا توسط کنگره کنترل می شود و با توجه به اینکه ترامپ عقاید متفاوت و جنجال برانگیزی در خصوص سیاست خارجی و داخلی دارد اما نمی توان انتظار تغییرات کلانی در سیاست این کشور در قبال جهان داشته باشیم.
زیرا فضای ملتهب سیاسی افغانستان و قرار گرفتن در منطقه حساس، بیش از انکه به فراموشی سپرده شو با وجود گروه تروریستی طالب، هر روزه به یاد جهان و به ویژه امریکایی که یک و نیم دهه قبل با نام نابودی آنان به افغانستان حمله کرد، می آورد که تا زمانی که طالب باشد، امنیت نه برای افغانستان است نه جهان.
حال باید دید که میلیارد پرآوازه تجارت که اکنون از گمنامی در سیاست به فرد اول امریکا بدل شده است همچنان تمام افغانستان را تروریست می بیند و یا تنها به مقابله با طالبانی می رود که قرار بود در همان حمله 15 سال گذشته نابود شوند.
منبع: سایت شبکه اطلاع رسانی افغانستان